Bordeaux dogge

Bordeaux dogge

Dogue_de_BordeauxBordeaux dogge

Denne hunderasen stammer opprinnelig fra Bordeaux i Frankrike og er en hundetype som tradisjonelt ble brukt som vokterhund for storfe og hest, samt til jakt for storvilt. Rasen er også kjent under flere andre navn, som Bordeaux mastiff og fransk mastiff. I senere år har rasen dessverre blitt populær i grusomme hundekamper og til og med for bull-baiting og bear-baiting. Heldigvis er det stor fokus på manglende dyrevelferd rundt denne typen hundekamper, og det jobbes for å få slutt på det.

Bordeaux Dogge er voldsomt store hunder, og regnes ikke som gode nybegynnerhunder både på grunn av størrelse og deres bakgrunn som jakt-, vokter- og kamphunder. Rasen skal ha en kompakt, svakt rektangulær kropp og kroppen skal ha bra med muskler. Hunderasen har et stort hode, med en omkrets på hodet som tilsvarer nær mankehøyde hos en voksen hannhund. Bordeaux Dogge has myk, fin og kort pels, og finnes stort sett i bruntoner (fawn). Det tillates små hvite flekker, samt sorte og brune masker. Vanligvis ønsker man at hanner skal ha en mankehøyde mellom 60 og 68 centimeter, og en vekt på minst 50 kg. Hunner er noe mindre.

Sneeuw-witjeRasen er utsatt for visse helseproblemer på grunn av eksteriøravlet som har foregått frem til i dag. Hos den engelske Kennel Club er Bordeaux Dogge oppført som en av 14 raser med et eksteriør som kan hindre normal funksjonalitet og helse. Ett av problemene denne rasen har er overdreven mengde hud i ansiktet. Dette sammen med sammenklemte nesebor kan gi hunden blant annet pusteproblemer, samt problemer med øynene. Raser er også oppført med nervøst temperament, noe som ikke er helt uvanlig for jakt- og vokterhunder. Det er derfor viktig at hundeeiere tar nødvendige hensyn til dette, og det er lurt å ha noe erfaring med andre hunderaser før man tar på seg en hund som man vet er disponert for en del ulike sosiale og medisinske plager.

Bordeaux Dogge er veldig vennlige og hyggelige hunder når de får riktig oppfølging, trening og behandling for eventuelle helseproblemer. Dette gjelder dog for alle hunderaser, og det er svært viktig at eier tar ansvar for hunden og gir den alt den trenger, både fysisk og psykisk, fra dag én.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *